Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt. Iskolánk idén a kommunizmus végtelen számú áldozata közül is a katolikus vértanúkra emlékezik, közülük nyolcat idézünk fel név szerint: Brenner János, Meszlényi Zoltán, Márton Áron, Mindszenty József, Körösztös Krizosztom, Romzsa Tódor, Sándor István, Vezér Ferenc.

Nyolc név, nyolc személy, nyolc vértanú mutatja az egyháznak a gazdagságát és sokrétűségét. Találunk közöttük szerzeteseket, azon belül is; pálost, ferencest, találunk bíborost, erdélyi püspököt, görög katolikus püspököt Kárpátaljáról és egyszerű világi fiatal papot is. Mutatja e nyolc név ugyanakkor a kommunista diktatúra sokféleségét is, hiszen kiknek voltak ők az áldozatai? Körösztös Krizosztom újvidéki ferences házfőnök Tito partizánjainak, Romzsa Tódor az NKVD-nak és a sztálini Szovjetuniónak, Márton Áron püspök a Román államnak és a Securitate-nak, Mindszenty bíboros az ÁVH-nak és a magyar kommunista rezsimnek, Brenner János fiatal káplán pedig a helyi Vas megyei túlbuzgó funkcionáriusoknak az áldozata volt. Volt köztük világi is, akit a szaléziak neveltek, tehát az egyház nem csak a papok, bíborosok, szerzetesek közössége, hanem mindnyájan akik megvallják a hitüket.

Továbbá hirdetjük, hogy a Rákóczi Szövetség 2020 óta, február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Nemzeti Vértanúk Emlékművénél szervez megemlékezést középiskolásfiatalok részvételével. Az emlékművet a nemzet főtere, a budapesti Kossuth tér közelében 2019 őszén állították helyre azok emlékére, akik magyarságukért vértanúkká, áldozatokká váltak.

Idén február 25-én, pénteken 10:00 és 10:45 között emlékezünk a kommunizmus áldozataira több száz budapesti diákkal a Vértanúk terén, ahol megemlékező beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az eseményt online közvetítjük közösségi felületeinken február 25-én, pénteken 10 és 10:45 között.

Az online közvetítés az alábbi címen érhető el:

https://youtu.be/n9IEPzlGI98